Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be Weer aan Schulensmeer

Activiteitenkalender 2024


Elke eerste zondag van de maand vertrekt er aan het bezoekerscentrum een geleide wandeling. 
Prijs? 1 euro voor leden Natuurpunt en 2 euro voor niet-leden, tenzij anders vermeld.
Locatie? Vertrek aan Bezoekerscentrum Schulensmeer, Demerstraat 60, 3560 Lummen, tenzij anders vermeld.
Tijdstip? Aanmelden voor een activiteit kan vanaf 13u45, de wandeling start om 14u00. 
Inschrijven? Aan een wandeling met natuurgids kunnen max. 30 personen deelnemen (tenzij anders vermeld).
Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven.

 Steltloperswandeling aan de Kleen Meulen en vijvers van Schalbroek (Lummen) op zondag 14 april 2024

Om je zondag goed in te zetten: een ontspannen ochtendwandeling in de natuur. We starten om 10u en eindigen iets voorbij het middaguur. Vergeet je verrekijker niet.

Na hun verblijf in warmere oorden tijdens de wintermaanden komen de steltlopers stilaan weer naar hun broedgebieden in de Lage Landen. Het weidse polderlandschap van het Schulensbroek is een ideale habitat voor weidevogels zoals grutto en wulp. Zoals hun naam het doet vermoeden hebben deze steltlopers relatief lange poten. Ze leven meestal in de omgeving van water. Met hun speciale snavel in de vorm van een pincet, kunnen ze gemakkelijk insecten, wormen en kleine visjes oppikken. De gids laat je kennismaken met o.a grutto, watersnip en wulp,... Vergeet je verrekijker niet!

De vijvers van Schalbroek en de vijvers rond de Kleen Meulen werden rond 1970 aangelegd. De Mangelbeek werd afgedamd om de bemden of weiden te bevloeien en de grasopbrengst te verhogen. Eerst dienden de vijvers voor de kweek van karpers. Nadien werd het 7 ha grote vijvergebied erkend als natuurgebied. Voor het Life Delta-project werden de zes vijvers van Schalbroek onder handen genomen. En met resultaat. Plantengroei en dierenleven zijn in volle ontwikkeling in het Lummensbroek. En dat kan je met eigen ogen zien: op het kalme water van de vijvers zijn er altijd wel vogels te spotten.

Praktisch
>Afspraak iets voor 10u aan de Kleen Meulen. Parkeren kan op de aangegeven plekken langs de weg.
>Prijs? 1 euro voor leden Natuurpunt en 2 euro voor niet-leden.
>Deelnemen? Aan deze activiteit kunnen 30 personen deelnemen. Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven via de link hieronder. 

 


Fietstocht langs Lummense natuurgebieden op zondag 21 april 2024

Fietstocht langs de Lummense natuurgebieden: halve of hele dagtocht

We fietsen op het gemak langs de mooiste Lummense natuurgebieden en onderweg stoppen we af en toe voor een woordje uitleg of een versnapering.

's Middags picknicken we aan het Vloot aan het Schulensmeer (Demerstraat 60 Lummen). Hier kan je afhaken of verder fietsen in de namiddag.

Deze activiteit is geschikt voor jong en oud.

 


Wilde snuitdag: voor overlevers en moddermak(k)ers Schulensmeer op zondag 28 april 2024

Ga tijdens de Wilde Snuitdagen op een onvergetelijk avontuur door de natuur. Niets zo leuk als over sloten springen, rollen door het hoge gras of een vlinder volgen op zijn tocht. In de bezoekerscentra en natuurgebieden van Natuurpunt kunnen kinderen deelnemen aan superleuke activiteiten. Ook het Schulensmeer doet mee! 

Op zondag 28 april kunnen kinderen én volwassenen terecht in het Bezoekerscentrum Schulensmeer voor een toffe namiddag. Je kan er volop ravotten. Niets zo leuk als zelf vuur maken met een vuursteen en koken op een kampvuur, kampen en shelters bouwen, modderpannenkoeken, zandtaartjes en smurriesoep maken, spelen in plassen,... het kan allemaal. Een buitendag voor het hele gezin.

Gratis inkom en zonder inschrijvingen

Je kan doorlopend deelnemen aan de activiteiten van 13u tot 17u.

In samenwerking met: Overleef vzw

 

24-uur vogels spotten in het Schulensbroek op woensdag 1 mei 2024
 

1 mei is traditiegetrouw de 24-uur van het Schulensbroek: van 's ochtends tot 's avonds vogels spotten in het Schulensbroek.

Hoeveel vogelsoorten zien en/of horen we op één dag in het Schulensbroek? Misschien overschrijden we opnieuw de magische grens van 100 verschillende vogelsoorten?

Tijdens drie gegidste wandelingen met o.a. vogelkenner Koen Leysen maak je kennis met de vogelrijkdom in het Schulensbroek.

Wie vogels wil spotten, is welkom op:
> Ochtendwandeling: start aan kerk Schulen (Kiezelweg 70, 3540 Schulen), start om 5u30
> Middagwandeling: start aan station Schulen (Sint-Jorislaan, 3540 Schulen), start om 13u30
> Avondwandeling: start aan Bezoekerscentrum Schulensmeer (Demerstraat 60, 3560 Linkhout), start om 18u30
 

 


Weidevogels in het Schulensbroek (Lummen) op zondag 05 mei 2024

Het Schulensbroek, waar Demer, Herk en Gete samenvloeien, is één van Vlaanderens grootste natuurgebieden. Het gebied wordt gekenmerkt door een bijzondere waterhuishouding die zorgt voor een grote variatie aan planten. De uitgestrekte, vochtige, maar ook bloemrijke graslanden worden doorsneden door grachten, rietkragen, knotwilgen en meidoornhagen.

Een ideale broed- en overwinteringsplaats voor heel wat vogels. Van duizenden eenden en zwanen in de winter over een groot aantal steltlopers zoals de tureluur en de bosruiter in het voorjaar. En ook typische weidevogels die in de weilanden broeden, zoals de wulp en de grutto, vinden hier hun plek.

Breng je verrekijker mee en verken dit vogelparadijs samen met een natuurgids. De gids neemt je mee op een wandeling rond het meer (8 km).

Praktisch
> Aanmelden voor de activiteit kan vanaf 13.45 u., de wandeling start om 14 u.
> Deelnemen kost 1 euro (lid Natuurpunt) of 2 euro (geen lid) per persoon. Betaling gebeurt ter plekke.
> Aan deze activiteit kunnen max. 30 personen deelnemen. Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven via de link hieronder.

 


Dag van de Biodiversiteit |Schulensmeer en Schulensbroek (Lummen) op woensdag 22 mei 2024

22 mei is de Internationale Dag van de Biodiversiteit. De ideale gelegenheid om ons te herinneren aan het belang van de ongelooflijke verscheidenheid van het leven om ons heen.

Biodiversiteit is een uitstekende maatstaf voor de gezondheid van ons leefmilieu. Hoe meer soorten er in een omgeving kunnen leven, hoe steviger het ecologisch netwerk aan mekaar hangt en hoe méér kans dat het blijft voortbestaan.  Kortom, hoe diverser de natuur is, hoe robuuster en meer bestand ze is tegen ernstige problemen zoals klimaatverandering. Biodiversiteit is dus een soort levensverzekering voor ecosystemen.

Op woensdag 22 mei kan je in het Schulensbroek op pad met een gids. De gids neemt je mee op een wandeling rond het meer (8 km) en houdt onderweg halt bij de interessante natuurijkdommen in het Schulensbroek. Vergeet je verrekijker trouwens niet, het Schulensmeer en Schulensbroek zijn een ware trekpleister voor vogels. En zeker in het voorjaar, op de jaarlijkse 1 mei tellingen werden vorig jaar net geen 100 vogelsoorten gespot. 

Praktisch
> Aanmelden voor de activiteit kan vanaf 13.45 u., de wandeling start om 14 u.
> Deelnemen kost 1 euro (lid Natuurpunt) of 2 euro (geen lid) per persoon. Betaling gebeurt ter plekke.
> Aan deze activiteit kunnen max. 30 personen deelnemen. Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven via de link hieronder. 

 


Hommelwandeling Schulensmeer en Schulensbroek op zondag 02 juni 2024

We gaan tijdens de Week van de Bij samen op zoek naar hommels. Je maakt op deze wandeling kennis met onze pluizigste wilde bijen en leert heel wat over hun levenswijze en hun link met bepaalde planten. Dat het belangrijke bestuivende insecten zijn wist je waarschijnlijk al, maar had je al van de lang-tongen en kort-tongen gehoord? Ook leren we je hoe je de verschillende soorten hommels kan herkennen. Na deze wandeling zullen de steenhommel, akkerhommel of boomhommel geen mysterie meer voor je zijn ... en wie weet krijgen we zelfs een zeldzamere soort te zien!

Tot nu toe zijn er in het Schulensbroek 10 hommelsoorten waargenomen. Dat is al meer dan gemiddeld!

 


De insectenzomer | Op zoek naar wilde bijen in het Schulensbroek (Lummen) op zondag 07 juli 2024


Wist je dat er in het Schulensbroek meer dan 105 verschillende soorten bijen leven? Dat is best straf! En bijen zijn natuurlijk supernuttig. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en landbouwgewassen en staan dus mee in voor onze voedselproductie. Tijdens een korte wandeling ontdek je meer over het leven en het nut van zowel wilde bijen als honingbijen.

De gids neemt je mee op een korte wandeling in de buurt van het bezoekerscentrum (2-3 km). Met nuttige tips brengen we je op ideeën om jouw tuin bij-vriendelijk in te richten en zo biodiversiteit meer kans te bieden. Een wandeling voor jong en oud. 

Praktisch
> Aanmelden voor de activiteit kan vanaf 13.45 u., de wandeling start om 14 u.
> Deelnemen kost 1 euro (lid Natuurpunt) of 2 euro (geen lid) per persoon. Betaling gebeurt ter plekke.
> Aan deze activiteit kunnen max. 20 personen deelnemen. Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven via de link hieronder. 

 


Nacht van de vleermuis | Schulensmeer en Schulensbroek (Lummen) op zaterdag 24 augustus 2024

 

Wist je dat er 23 soorten vleermuizen leven in België? Sommige vleermuizen wonen in huizen, grotten of verlaten forten, andere in holle boomstammen. Zo heeft elke soort zijn favoriete stekje. Over de vleermuis bestaan wel wat misverstanden, waardoor nog heel wat mensen er ten onrechte schrik van hebben. De vliegende nachtdiertjes zijn nochtans helemaal niet agressief en veranderen al zeker niet in een vampier.

In de winter houden ze een winterslaap op een verborgen plek, maar in de zomer zijn de vleermuizen in onze contreien actiever en kan je ze gemakkelijker opmerken. Natuurpunt organiseert daarom op meer dan 40 locaties de Nacht van de Vleermuis om mensen kennis te laten maken met de dieren. Kom ze samen met je gezin ontdekken op 26 augustus! 

Na een korte inleiding over de verschillende soorten, hun gedrag en de verhalen en sagen rond vleermuizen, onder andere over de misverstanden rond het verspreiden van virussen, vertrek je bij het invallen van de duisternis met onze vleermuisgids op pad. De gids heeft een batdetector bij, dat is een toestel dat op elektronische manier de ultrasone geluiden van vleermuizen omzet naar voor ons hoorbare geluiden. Zo kom je precies te weten welke vleermuis in de buurt fladdert. De gids neemt je mee op een korte wandeling in de buurt van het bezoekerscentrum (ca. 2 km). 

Praktisch
> Aanmelden voor de activiteit kan vanaf 19.15 u., de activiteit start om 19.30 u.
> Deelnemen kost 1 euro (lid Natuurpunt) of 2 euro (geen lid) per persoon. Betaling gebeurt ter plekke.
> Aan deze activiteit kunnen max. 20 personen deelnemen. Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven via de link hieronder. 

 


Volle maan wandeling | Op pad met een gids in het Schulensbroek (Lummen) op zaterdag  14 december 2024

 

Op zondag 15 december is het volle maan. De volle maan heeft niet alleen invloed op de getijden. Tijdens een volle maan is er 's nachts veel meer licht dan in een normale nacht. Hierdoor blijven dieren zoals eekhoorns, muizen en vogels veel actiever. En ook wij voelen onbewust de kracht van de volle maan op ons inspelen.

De gids neemt ons mee op een wandeling langs het Schulensmeer en het Schulensbroek (ca. 5 km). We wandelen in complete duisternis. Een zaklantaarn kan je meenemen, maar gebruiken we (normaal) niet.

We laten ons leiden door het licht van de maan. De gids brengt je helemaal in de sfeer van de volle maan door de verhalen die hij vertelt. Laat je zintuigen prikkelen en ervaar de natuur op een andere manier. Bij een open hemel kan je bovendien de sterrenhemel goed waarnemen aan de oevers van het meer. 

Praktisch
> Aanmelden voor de activiteit kan vanaf 19.45 u., de wandeling start om 20 u.
> Deelnemen kost 1 euro (lid Natuurpunt) of 2 euro (geen lid) per persoon. Betaling gebeurt ter plekke.
> Aan deze activiteit kunnen max. 30 personen deelnemen. Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven via de link hieronder. 

 

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.
 >>> www.bit.ly/nieuwsbrief-schulensmeer