Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be Weer aan Schulensmeer

Activiteitenkalender 2022

Elke eerste zondag van de maand vertrekt er aan het bezoekerscentrum een geleide wandeling. 
Prijs? 1 euro voor leden Natuurpunt en 2 euro voor niet-leden, tenzij anders vermeld.
Locatie? Vertrek aan Bezoekerscentrum Schulensmeer, Demerstraat 60, 3560 Lummen, tenzij anders vermeld.
Tijdstip? Aanmelden voor een activiteit kan vanaf 13u45, de wandeling start om 14u00. 
Inschrijven? Aan een wandeling met natuurgids kunnen max. 20 personen deelnemen (tenzij anders vermeld).
Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven.


Broek vol Biodiversiteit, zondag 19 juni om 14.00u 

Het Schulensbroek maakt deel uit van het Natura 2000 netwerk, wat betekent dat het gebied door Europa erkend is als hoogkwalitatief natuurgebied. Het grootste gedeelte van het Schulensbroek bestaat uit natte graslanden met grachten, rietkragen en knotwilgen. Eeuwenlang was het Schulensbroek één groot natuurlijk overstromingsgebied dat meerdere maanden per jaar blank stond. In deze bloemrijke graslanden doorsneden met grachten, rietkragen, knotwilgen en meidoornhagen voelen zich vele dieren thuis.

Met de gidsen maak je een lus van 3u (zo'n 5 km) doorheen het Schulensbroek. Je trekt over paden, dijken en door mogelijk natte graslanden. Stevige waterdichte wandelschoenen zijn aan te raden wanneer het vochtig is of geregend heeft.

Let op: deze wandeling start niet aan het bezoekerscentrum. We verzamelen om 14 u stipt op het brugje aan de kruising van de Beerbos- en Slapersstraat. Er is parkeergelegenheid voor enkele auto's. Je kan ook aan de kerk van Schulen parkeren, let wel dat je dan nog 1 km tot aan de afspraaklocatie moet wandelen.

 

Bijzondere kruidenwandeling | over bloemetjes en bijtjes, zondag 3 juli om 14.00u 

Wist je dat er in het Schulensbroek meer dan 105 verschillende soorten bijen leven? Bijen zijn supernuttig! Ze zorgen voor de bestuiving van planten en landbouwgewassen en staan dus mee in voor onze voedselproductie. Tijdens een korte wandeling ontdek je meer over het leven en het nut van zowel honingbijen als wilde bijen. Onderweg ontdek je ook welke kruiden, bomen, struiken en vruchten er op dat moment groeien in de natuur. 

De gids neemt je mee op een korte wandeling in de buurt van het bezoekerscentrum (max. 2 km). Met nuttige tips brengen we je op ideeën om jouw tuin bij-vriendelijk in te richten en zo biodiversiteit meer kans te bieden. Een gezinswandeling voor jong en oud.
 

 Cursus Zoogdieren, vanaf dinsdag 6 september 19u30 (6 sessies)

Wist je dat er in onze Vlaamse natuur ongeveer 70 wilde zoogdiersoorten rondlopen, -zwemmen of –vliegen? Net als wij hebben ze een constante lichaamstemperatuur en brengen ze levende jongen ter wereld, die ze met de grootste zorg omringen.

Tijdens de zoogdierencursus “full option” combineren we theorie met de belangrijkste methoden om deze geheimzinnige dieren te inventariseren en lichten we de soorten en hun levenswijze toe. 

  • Les 1 : Vleermuizen + bat-detector
  • Les 2 : Knaagdieren en insecteneters
  • Les 3 : Braakballen en live-traps
  • Les 4 : Grof wild (Roofdieren en hoefdieren)
  • Les 5 : Gewoon ongewoon (haas, konijn, egel, eekhoorn) + Spoorzoeken
  • Les 6 : Excursie spoorzoeken

Leden Natuurpunt: 54 euro
Standaardtarief: 63 euro 
   


Cursus Weetjes en verhalen over paddenstoelen, vanaf maandag 17 oktober 19u30 (3 sessies)

Paddenstoelen, ze blijven intrigeren en verbazen. In de driedelige cursus 'weetjes en verhalen over paddenstoelen' ontdek je deze wondere wereld. Tijdens de cursus komen eetbaarheid, giftigheid en geneeskracht van paddenstoelen aan bod. Er wordt ook verder bekeken wat de paddenstoelen betekenen in onze en andere culturen. Deze invalshoek laat ook toe om de belangrijkste groepen paddenstoelen te leren herkennen. Het is een fantastische startcursus, die open staat voor iedereen zonder voorkennis.

Leden Natuurpunt: 20 euro
Standaardtarief: 24 euro