Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be Weer aan Schulensmeer

Activiteitenkalender 2023

Elke eerste zondag van de maand vertrekt er aan het bezoekerscentrum een geleide wandeling. 
Prijs? 1 euro voor leden Natuurpunt en 2 euro voor niet-leden, tenzij anders vermeld.
Locatie? Vertrek aan Bezoekerscentrum Schulensmeer, Demerstraat 60, 3560 Lummen, tenzij anders vermeld.
Tijdstip? Aanmelden voor een activiteit kan vanaf 13u45, de wandeling start om 14u00. 
Inschrijven? Aan een wandeling met natuurgids kunnen max. 30 personen deelnemen (tenzij anders vermeld).
Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven.

 

Steltloperswandeling aan de Kleen Meulen en vijvers van Schalbroek, zondag 2 april 2023 om 10.00u 

Om je zondag goed in te zetten: een ontspannen ochtendwandeling in de natuur. We starten om 10u en eindigen iets voorbij het middaguur. Na hun verblijf in warmere oorden tijdens de wintermaanden komen de steltlopers stilaan weer naar hun broedgebieden in de Lage Landen. Het weidse polderlandschap van het Schulensbroek is een ideale habitat voor weidevogels zoals grutto en wulp. En dat kan je met eigen ogen zien: op het kalme water van de vijvers zijn er altijd wel vogels te spotten.

Vergeet je verrekijker niet. De gids neemt je mee op een wandeling rond de vijvers van Schalbroek.

 

 


Basiscursus Insecten met Joeri Cortens, vanaf dinsdag 18 april 2023

nsecten zijn de olie die onze natuur gesmeerd doet lopen. Ieder plekje op aarde hebben ze weten te veroveren en dat heeft geleid tot een onmetelijke diversiteit van kleuren, vormen en levensstrategieën. Toch blijven ze voor velen (ja zelfs doorwinterde natuurliefhebbers) nobele onbekenden. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Joeri Cortens (Natuurpunt Natuuracademie) komt terug naar het Schulensmeer voor een vierdelige cursus insecten. Er wordt een overzicht gegeven van die rijke, gevarieerde en bizarre wereld der insecten. Samen vormen zij ruim 90% van de diversiteit op aarde. Komt aan bod: algemene entomologie, de grote insectenorden en uiteraard zelf leren determineren.

dinsdag 18/4/2023 van 19u30 tot 22u30
dinsdag 25/4/2023 van 19u30 tot 22u30
dinsdag 2/5/2023 van 19u30 tot 22u30
zaterdag 6/5/2023 van 14u00 tot 17u00

 Week van de Bij | Hommelwandeling op zondag 4 juni 2023 om 14.00u 

We gaan tijdens de Week van de Bij samen op zoek naar hommels. Je maakt op deze wandeling kennis met onze pluizigste wilde bijen en leert heel wat over hun levenswijze en hun link met bepaalde planten. Tot nu toe zijn er in het Schulensbroek 10 hommelsoorten waargenomen. Dat is al meer dan gemiddeld! Bovendien komen er ook zo’n 108 soorten wilde bijen in het gebied voor, dat is best straf.

De gids neemt je mee op een wandeling van zo'n 3 km rond het bezoekerscentrum Schulensmeer. 

 De insectenzomer | Op zoek naar wilde bijen in het Schulensbroek op zondag 2 juli 2023 om 14.00u 

Bijen zijn natuurlijk supernuttig. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en landbouwgewassen en staan dus mee in voor onze voedselproductie. Tijdens een korte wandeling ontdek je meer over het leven en het nut van zowel wilde bijen als honingbijen.

De gids neemt je mee op een korte wandeling in de buurt van het bezoekerscentrum (ca. 2 km). Met nuttige tips brengen we je op ideeën om jouw tuin bij-vriendelijk in te richten en zo biodiversiteit meer kans te bieden. Een wandeling voor jong en oud. 

 

Nacht van de vleermuis op zaterdag 26 augustus 2023 om 14.00u 

Wist je dat er 23 soorten vleermuizen leven in België? Sommige vleermuizen wonen in huizen, grotten of verlaten forten, andere in holle boomstammen. In de winter houden ze een winterslaap op een verborgen plek, maar in de zomer zijn de vleermuizen in onze contreien actiever en kan je ze gemakkelijker opmerken. Natuurpunt organiseert daarom op meer dan 40 locaties de Nacht van de Vleermuis om mensen kennis te laten maken met de dieren. Kom ze samen met je gezin ontdekken op 26 augustus.

Na een korte inleiding over de verschillende soorten, hun gedrag en de verhalen en sagen rond vleermuizen, onder andere over de misverstanden rond het verspreiden van virussen, vertrek je bij het invallen van de duisternis met onze vleermuisgids op pad. De gids heeft een batdetector bij, dat is een toestel dat op elektronische manier de ultrasone geluiden van vleermuizen omzet naar voor ons hoorbare geluiden. Zo kom je precies te weten welke vleermuis in de buurt fladdert. De gids neemt je mee op een korte wandeling in de buurt van het bezoekerscentrum (ca. 2 km). 

 

Nazomeren met natuurgids op zondag 1 oktober 2023 om 14.00u 

De zomer loopt ten einde, maar de natuur gaat nog zeker niet in winterslaap. Nog even nagenieten van de nazomer dus...

De gids neemt je mee op een ontspannende wandeling rond het Schulensmeer (8,5 km). Tijdens de wandeling ontdek je meer over de weidse natuur in het Schulensbroek. De gids vertelt ook honderduit over het leven en het nut van wilde bijen, impact van klimaat op de natuur en de beheersmaatregelen in het Schulensbroek.

 Laagdrempelige cursus Weetjes en verhalen over paddenstoelen, vanaf woensdag 11 oktober 2023

Paddenstoelen, ze blijven intrigeren en verbazen. In de driedelige cursus 'weetjes en verhalen over paddenstoelen' ontdek je deze wondere wereld. Tijdens de cursus komen eetbaarheid, giftigheid en geneeskracht van paddenstoelen aan bod. Er wordt ook verder bekeken wat de paddenstoelen betekenen in onze en andere culturen. Deze invalshoek laat ook toe om de belangrijkste groepen paddenstoelen te leren herkennen. Het is een fantastische startcursus, die open staat voor iedereen zonder voorkennis.

woensdag 11 oktober 19u30-22u30.: theorieles
woensdag 25 oktober 19u30-22u30.: theorieles
zaterdag 28 oktober 14u-17u.: praktijkles in de natuurWil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan hier in voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.
 >>> www.bit.ly/nieuwsbrief-schulensmeer