Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be Weer aan Schulensmeer

Activiteitenkalender

Elke eerste zondag van de maand vertrekt er aan het bezoekerscentrum Schulensmeer een geleide wandeling.
Prijs? 1 euro voor leden Natuurpunt of Schulensmeer en 2 euro voor niet-leden, tenzij anders vermeld.
Locatie? Vertrek aan Bezoekerscentrum Schulensmeer, Demerstraat 60, 3560 Lummen, tenzij anders vermeld.
Tijdstip? Aanmelden voor een activiteit kan vanaf 13u45, de wandeling start om 14u00.
Inschrijven? Aan een wandeling met natuurgids kunnen max. 30 personen deelnemen (tenzij anders vermeld).
Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven.

HELAAS AFGELAST Zo 5 april 2020 van 14 tot 17u. Op pad met Bever Bas (kleuterwandeling)

Kleuters leren de leefwereld van onze bever kennen in een boeiend maar grappig verhaal. Bever Bas leert je zijn beverlied en vertelt over zijn vrienden, we zoeken samen naar grote en kleine dieren. We bouwen met stenen en takken, meten wie het hoogste bouwwerk maakt, tellen de vliegende eenden in de lucht, kijken door een verrekijker naar een ander land en ontdekken kleine kriebeldiertjes en andere natuurschatten.

De gids neemt de kleuters (en hun ouders) mee op een korte wandeling van max. 2 km.

Aan deze kleuterwandeling met natuurgids kunnen max. 20 kleuters deelnemen, om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven.

Inschrijven "Op pad met Bever Bas (kleuterwandeling)" via deze link

Zo 3 mei 2020 van 14 tot 17u. Wandeling met kruidenvrouwtje

Zet je bezem schrap en kom mee op ontdekking in de wondere wereld van wilde kruiden. Het kruidenvrouwtje neemt je mee op tocht door natuurgebied Schulensbroek. Je maakt er kennis met de planten die er groeien en ontdekt welke eetbaar of medicinaal zijn. Wedden dat je binnenkort anders kijkt naar het ‘onkruid’ in jouw tuin als je ontdekt wat je er allemaal mee kan doen?

Laat je onderdompelen in de verhalen over kruiden en hun toepassingen. Herboriste en natuurgids Brenda Fabré neemt je graag mee op pad voor een wandeling van zo'n 5 km.

Inschrijven "Wandeling met kruidenvrouwtje" via deze link

Za 6 juni 2020 van 14 tot 16u30. Hommelwandeling Schulensbroek

We gaan tijdens de Week van de Bij samen op zoek naar hommels. Je maakt op deze wandeling kennis met onze pluizigste wilde bijen en leert heel wat over hun levenswijze en hun link met bepaalde planten. Dat het belangrijke bestuivende insecten zijn wist je waarschijnlijk al, maar had je al van de lang-tongen en kort-tongen gehoord? Ook leren we je hoe je de verschillende soorten hommels kan herkennen. Na deze wandeling zullen de steenhommel, akkerhommel of boomhommel geen mysterie meer voor je zijn. Wie weet krijgen we zelfs zeldzame soorten als de rode koekoekshommel te zien.

Tijdens een inventarisatie enkele jaren geleden werden zo’n 108 soorten wilden bijen in het gebied gevonden, dat is best straf. Benieuwd welke hommels er voorkomen? Schrijf je dan zeker in en ga mee op zoek!

Deze gratis wandeling is een organisatie van Wilde bijen- en wespenwerkgroep Aculea

Inschrijven " Hommelwandeling Schulensbroek" via deze link

Zo 7 juni 2020 van 14 tot 17u. Weidevogels in het Schulensbroek

Het Schulensbroek, waar Demer, Herk en Gete samenvloeien, is één van Vlaanderens grootste natuurgebieden. Het gebied wordt gekenmerkt door een bijzondere waterhuishouding die zorgt voor een grote variatie aan planten. De uitgestrekte, vochtige, maar ook bloemrijke graslanden worden doorsneden door grachten, rietkragen, knotwilgen en meidoornhagen. Een ideale broed- en overwinteringsplaats voor heel wat vogels.

Van duizenden eenden en zwanen in de winter over een groot aantal steltlopers zoals de tureluur en de bosruiter in het voorjaar. Maar ook typische weidevogels die in de weilanden broeden, zoals de wulp en de grutto, vinden hier hun plek. Vooral in deze periode is het de moeite om op zoek te gaan naar de weidevogels. Breng je verrekijker mee en verken dit vogelparadijs samen met een natuurgids.

OPGELET: DEZE WANDELING VERTREKT AAN DE KERK IN SCHULEN.

Inschrijven "Weidevogels in het Schulensbroek" via deze link

Zo 1 november 2020 van 14 tot 17u. Sagen- en legendenwandeling

Een boeiende verteller neemt je mee op een ontdekkingstocht rond het Schulensmeer. Hij toont je de typische planten en dieren van het Schulensbroek en knoopt er boeiende verhalen aan vast. Sagen, legenden en oude volksverhalen passeren de revue. Jong en oud steekt er wat van op. Wandel mee op deze boeiende wandeling waarin planten en dieren de hoofdrol spelen.

Inschrijven "Sagen- en legendenwandeling" via deze link

Zo 6 december 2020 van 14 tot 17u. Winterse wandeling

Tijdens de donkere dagen zijn we geneigd om binnen te blijven. Het landschap lijkt als in een winterslaap. Maar net dat maakt het uniek: de rust, de vergezichten, de verlaten wegen en mystieke taferelen in het Schulensbroek. Kom een frisse neus halen en ontdek die winterpracht van dichtbij. Ontdek samen met een ervaren natuurgids de bijzondere plekjes en wintergasten in het gebied.

Breng je verrekijker mee en verken dit vogelparadijs samen met een natuurgids. De gids neemt je mee op een wandeling rond het meer (8 km).

Inschrijven "Winterse wandeling" via deze link