Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be

Activiteitenkalender

Elke eerste zondag van de maand vertrekt er aan het bezoekerscentrum Schulensmeer een geleide wandeling. 
Prijs? 1 euro voor leden Natuurpunt of Schulensmeer en 2 euro voor niet-leden, tenzij anders vermeld.
Locatie? Vertrek aan Bezoekerscentrum Schulensmeer, Demerstraat 60, 3560 Lummen, tenzij anders vermeld.
Tijdstip? Aanmelden voor een activiteit kan vanaf 13u45, de wandeling start om 14u00. 
Inschrijven? Aan een wandeling met natuurgids kunnen max. 30 personen deelnemen (tenzij anders vermeld). Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven.

 

Zo 7 april van 14 tot 17u. Klimaatwandeling

Ook aan het Schulensmeer merken we de gevolgen van klimaatverandering. Over de oorzaak zijn wetenschappers het eens: de mens is verantwoordelijk. In de Limburgse natuur zien we al verschuivingen en zijn planten en dieren bedreigd. Bovendien zijn er ook gevolgen voor de mens. 

Al wandelend ontdek je wat je zelf kan doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Een klimaatgids van het Provinciaal Natuurcentrum legt op een eenvoudige manier uit wat de klimaatsveranderingen precies inhouden. Je staat stil bij fenomenen als het weer, het gewijzigde gedrag van trekvogels, seizoensgroenten van hier en de invloed van veeteelt en vervoer op het klimaat. 

Deze wandeling is gratis.

Inschrijven "Klimaatwandeling" via deze linkZo 5 mei van 14 tot 17u. Weidevogels in het Schulensbroek

Het Schulensbroek, waar Demer, Herk en Gete samenvloeien, is één van Vlaanderens grootste natuurgebieden. Het gebied wordt gekenmerkt door een bijzondere waterhuishouding die zorgt voor een grote variatie aan planten. Het uitgestrekte, vochtige, maar ook bloemrijke grasland wordt doorsneden door grachten, rietkragen, knotwilgen en meidoornhagen. Een ideale broed- en overwinteringsplaats voor heel wat vogels. Van duizenden eenden en zwanen in de winter over een groot aantal steltlopers zoals de tureluur en de bosruiter in het voorjaar. Maar ook typische weidevogels die in de weilanden broeden, zoals de wulp en de grutto, vinden hier hun plek. Breng je verrekijker mee en verken dit vogelparadijs samen met een natuurgids. Let op: deze wandeling vertrekt aan de kerk van Schulen (Kiezelweg 70).

Inschrijven "Weidevogels in het Schulensbroek" via deze link

 


Zo 1 september van 14 tot 15u. Stiltewandeling
Zo 1 september van 16 tot 17u. Stiltewandeling

Voor beide stiltewandelingen is het aantal deelnemers beperkt tot 15 personen per wandeling. Tijdens een stiltewandeling wordt er niet gepraat en leggen we de focus op onze voetstappen. Stilte en rust volgen gaandeweg op een natuurlijke manier. Het wandeltempo wordt bewust laag gehouden zodat we kunnen genieten van onze ademhaling en de prachtige omgeving.
De aard van de activiteit laat max. 15 personen toe en duurt ongeveer een uur. Vooraf inschrijven is verplicht.   

Inschrijven "Stiltewandeling van 14u" via deze link
Inschrijven "Stiltewandeling van 16u" via deze link

 


Zo 6 oktober van 14 tot 17u. Historische bomenwandeling

Onze voorouders hadden een bijzondere relatie met de natuur. Want wie een beschermde boom kapte, zou gauw dood gaan. Maar welke verhalen liggen er aan de basis van deze bijzondere beschermde status van een aantal bomen? Een natuurgids neemt je mee naar de tijd van de Kelten en de Germanen. En knoopt de natuur eraan vast. Waarom is de eik zo belangrijk voor de Kelten. En waarom vind je bij oude hoeves vaak een lindeboom? Waarvan komt de traditie om een meiboom te planten? Mis deze unieke natuur- én cultuurwandeling niet.

Inschrijven "Historische bomenwandeling" via deze link

 


Zo 3 november van 14 tot 17u. Paddenstoelenwandeling

November is de maand dat alles in de natuur afsterft. Maar sterft de natuur echt in de herfst? Of denken we dat alleen maar omdat de bladeren van de bomen vallen. Want als je goed rond je kijkt, ontdek je al gauw nieuw leven. Op veel plekken schieten de paddenstoelen als … paddenstoelen uit de lucht. Grote en kleine, rood, geel of bruine, discrete of heel opvallende. Er zijn paddenstoelen in alle vormen en kleuren. De ene ruikt naar aardappelen, de andere naar raapjes. Een paddenstoelengids neemt je mee op een zoektocht naar de mooiste exemplaren. Over elke paddenstoel valt er wel een leuk verhaal te vertellen.
 
Inschrijven "Paddenstoelenwandeling" via deze link

 


Zo 1 december van 14 tot 17u. Winterse wandeling

Tijdens de donkere dagen zijn we geneigd om binnen te blijven. Het landschap lijkt als in een winterslaap. Maar net dat maakt het uniek: de rust, de vergezichten, de verlaten wegen en mystieke taferelen in het Schulensbroek. Kom een frisse neus halen en ontdek die winterpracht van dichtbij. Ontdek samen met een ervaren natuurgids de bijzondere plekjes en wintergasten in het gebied.
 
Inschrijven "Winterse wandeling" via deze link