Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be Weer aan Schulensmeer

Activiteitenkalender

Elke eerste zondag van de maand vertrekt er aan het bezoekerscentrum Schulensmeer een geleide wandeling. 
Prijs? 1 euro voor leden Natuurpunt of Schulensmeer en 2 euro voor niet-leden, tenzij anders vermeld.
Locatie? Vertrek aan Bezoekerscentrum Schulensmeer, Demerstraat 60, 3560 Lummen, tenzij anders vermeld.
Tijdstip? Aanmelden voor een activiteit kan vanaf 13u45, de wandeling start om 14u00. 
Inschrijven? Aan een wandeling met natuurgids kunnen max. 30 personen deelnemen (tenzij anders vermeld).
Om zeker te zijn van je plekje kan je op voorhand inschrijven.


Zo 2 februari 2020 van 14 tot 17u. Thuisblijvers en wintergasten in Schulensbroek

In het Schulensbroek komen tal van trekvogels overwinteren of rusten tijdens hun tocht. Maar daarnaast blijven er ook een heleboel vogels gewoon trouw op post in de winter. Kom kennismaken met het rijke gamma aan vogels en geniet onderweg van het prachtige uitzicht over het Schulensmeer en de uitgestrekte graslanden van het Schulensbroek.

Breng je verrekijker mee en verken dit vogelparadijs samen met een natuurgids. De gids neemt je mee op een wandeling rond het meer (8 km). 

 
Inschrijven "Thuisblijvers en wintergasten in Schulensbroek" via deze link

 Zo 1 maart 2020 van 14 tot 17u. Wintergasten in Schulensbroek

In het Schulensbroek komen tal van trekvogels overwinteren of rusten tijdens hun tocht. Kom kennismaken met onze wintergasten en geniet van het prachtige uitzicht over het meer en de uitgestrekte gras- en weilanden van het Schulensbroek.

Breng je verrekijker mee en verken dit vogelparadijs samen met een natuurgids. De gids neemt je mee op een wandeling rond het meer (8 km). 

 
Inschrijven "Wintergasten in Schulensbroek" via deze link

 Zo 5 april 2020 van 14 tot 17u. Op pad met Bever Bas (kleuterwandeling)

Kleuters leren de leefwereld van onze bever kennen in een boeiend maar grappig verhaal. Bever Bas leert je zijn beverlied en vertelt over zijn vrienden, we zoeken samen naar grote en kleine dieren. We bouwen met stenen en takken, meten wie het hoogste bouwwerk maakt, tellen de vliegende eenden in de lucht, kijken door een verrekijker naar een ander land en ontdekken kleine kriebeldiertjes en andere natuurschatten.

De gids neemt de kleuters (en hun ouders) mee op een korte wandeling van max. 2 km. 

 
Inschrijven "Op pad met Bever Bas (kleuterwandeling)" via deze link

 Zo 3 mei 2020 van 14 tot 17u. Wandeling met kruidenvrouwtje 

Zet je bezem schrap en kom mee op ontdekking in de wondere wereld van wilde kruiden. Het kruidenvrouwtje neemt je mee op tocht door natuurgebied Schulensbroek. Je maakt er kennis met de planten die er groeien en ontdekt welke eetbaar of medicinaal zijn. Wedden dat je binnenkort anders kijkt naar het ‘onkruid’ in jouw tuin als je ontdekt wat je er allemaal mee kan doen?

Laat je onderdompelen in de verhalen over kruiden en hun toepassingen. Herboriste en natuurgids Brenda Fabré neemt je graag mee op pad voor een wandeling van zo'n 5 km. 

 
Inschrijven "Wandeling met kruidenvrouwtje" via deze link

 Zo 7 juni 2020 van 14 tot 17u. Weidevogels in het Schulensbroek 

Het Schulensbroek, waar Demer, Herk en Gete samenvloeien, is één van Vlaanderens grootste natuurgebieden. Het gebied wordt gekenmerkt door een bijzondere waterhuishouding die zorgt voor een grote variatie aan planten. De uitgestrekte, vochtige, maar ook bloemrijke graslanden worden doorsneden door grachten, rietkragen, knotwilgen en meidoornhagen. Een ideale broed- en overwinteringsplaats voor heel wat vogels.

Van duizenden eenden en zwanen in de winter over een groot aantal steltlopers zoals de tureluur en de bosruiter in het voorjaar. Maar ook typische weidevogels die in de weilanden broeden, zoals de wulp en de grutto, vinden hier hun plek. Vooral in deze periode is het de moeite om op zoek te gaan naar de weidevogels. Breng je verrekijker mee en verken dit vogelparadijs samen met een natuurgids.

OPGELET: DEZE WANDELING VERTREKT AAN DE KERK IN SCHULEN.

 
Inschrijven "Weidevogels in het Schulensbroek" via deze link

 Zo 1 november 2020 van 14 tot 17u. Sagen- en legendenwandeling

Een boeiende verteller neemt je mee op een ontdekkingstocht rond het Schulensmeer. Hij toont je de typische planten en dieren van het Schulensbroek en knoopt er boeiende verhalen aan vast. Sagen, legenden en oude volksverhalen passeren de revue. Jong en oud steekt er wat van op. Wandel mee op deze boeiende wandeling waarin planten en dieren de hoofdrol spelen.
 

Inschrijven "Sagen- en legendenwandeling" via deze link

 Zo 6 december 2020 van 14 tot 17u. Winterse wandeling

Tijdens de donkere dagen zijn we geneigd om binnen te blijven. Het landschap lijkt als in een winterslaap. Maar net dat maakt het uniek: de rust, de vergezichten, de verlaten wegen en mystieke taferelen in het Schulensbroek. Kom een frisse neus halen en ontdek die winterpracht van dichtbij. Ontdek samen met een ervaren natuurgids de bijzondere plekjes en wintergasten in het gebied.

Breng je verrekijker mee en verken dit vogelparadijs samen met een natuurgids. De gids neemt je mee op een wandeling rond het meer (8 km). 
 

Inschrijven "Winterse wandeling" via deze link