Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be Weer aan Schulensmeer

Bijzondere totempaal

08/05/2021
Je hebt 'm misschien al zien staan op de oevers van het meer, een houten totempaal met daarop twee bijzondere bewoners van het gebied: de grutto en de waterspitsmuis. 

De grutto kan je vanaf de vroege lente tegenkomen in de graslanden rondom het meer. Hij keert als één van de eerste soorten die in Afrika overwinteren terug naar z'n broedgebied. In de laaggelegen graslanden en kruidenrijke hooilanden van het Schulensbroek vind hij niet alleen een geschikte plek om een nest te bouwen maar ook meteen voldoende voedsel: wormen en larven. Je herkent 'm aan z'n lange, rechte snavel. Met die smalle bek zoekt hij tot diep in de zachte aarde naar diertjes. En op z'n lange poten beweegt deze steltloper zich gemakkelijk door het hoge gras. Je kan hem bovendien gemakkelijk herkennen aan z'n roep, hij roept gewoon z'n eigen naam: GRUT-too, GRUT-too. 

Om de waterspitsmuis tegen te komen moet je al wat meer geluk hebben. Deze fors gebouwde spitsmuis herken je aan z'n spitse snuit en spierwitte onderbuik. Hij vangt z'n kostje op de zacht glooiende oevers van het meer en zelfs onder water. De dubbele rij stijve haren op z’n staart dient onder water als roer. Je zal ‘m echter niet gemakkelijk tegenkomen, hij trekt zich vaak terug in zijn gangenstelsel dat kleine ronde ingangen boven én onder water heeft.

Wil je meer weten? 
Grutto
Waterspitsmuis