Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be Weer aan Schulensmeer

Fietsverhuur Schulensmeer

Limburg is de meest fietsrijke en gastvrije regio van België. Maar ook Vlaams-Brabant heeft veel te bieden voor fietsers. Met de fietskaarten van beide provincies rij je probleemloos van knooppunt naar knooppunt en weet je op elk moment precies waar je je bevindt. Een uitdaging voor alle kilometervreters en een mooie kans voor al wie graag een fietsvakantie in eigen land houdt. 
Het Schulensmeer is de ideale startplek om de twee groene provincies te ontdekken. 
 

Fietsverhuur


Reserveer HIER online jouw fiets en haal hem af aan het Schulensmeer.
Kies de fietsen die het best bij jouw gezelschap passen: een groene stadsfiets, kinderfiets of een elektrische e-bike. Dan ben je klaar voor een dag vol fietsplezier.
 


>> Fietsparadijslimburg.be is een initiatief van De Springplank vzw, een maatwerkbedrijf dat ondersteuning op maat biedt aan mensen die moeilijk een job vinden op de gewone arbeidsmarkt. Door een fiets te huren, geniet je niet alleen van een duurzame uitstap, maar geef je ook kansen aan mensen.

>> Fietsen in en om Limburg 2022: 60 prachtige fietstochten met 98 stopsuggesties vertrekkende vanuit 26 fietsvriendelijke gemeenten. Download het welgekende blauwe fietsboekje via www.tipsvoorfietsers.be
 


Combineer trein met fiets voor een ecologisch dagje Schulensmeer en Schulensbroek 

Een groene dagtrip zonder auto! Je reist per trein naar station Schulen, je wandelt door een groene omgeving en huurt een fiets aan het bezoekerscentrum om de Schulense omgeving optimaal te ontdekken. Na je fietstocht lever je de fiets terug in aan het bezoekerscentrum Schulensmeer, wandel je terug naar station Schulen en neem je weer de trein naar huis. Een dagje Limburgse natuurpracht. 

Route: Aan het station van Schulen staat vlak tegen de spoorweg een groot bord van Natuurpunt met een grauwe klauwier. Dit is het startpunt voor je route naar het bezoekerscentrum Schulensmeer. Volg het pad langs het spoor tot je aan de fietsstraat komt. Je blijft de fietsstraat volgen in dezelfde richting tot je het pompstation aan het Schulensmeer ziet. Onderweg passeer je het natuurgebied Schulensbroek, beheerd door vrijwilligers van Natuurpunt. Aan het pompstation volg je het wandelpad dat aan de noordzijde van het Schulensmeer loopt. Na een kilometer over dit grindpad kom je aan het bezoekerscentrum. 
Afstand: 3 km te voet, reken op zo'n drie kwartier wandelen tussen het station van Schulen en het bezoekerscentrum Schulensmeer.
Vervolg je trip met met een - op voorhand - gereserveerde fiets aan het afhaalpunt Schulensmeer
 

Laat je inspireren door onze suggestiefietslussen, opgesteld door een van onze vrijwilligers en tevens gepassioneerd fietser in z'n vrije tijd.  
 
Naar de Witte (van Zichem), een lus van 63 km. 

Blikvangers: Schulensmeer en Schulensbroek, Begijnhof en binnenstad Diest, Maagdentoren, Huize Ernest Claes, Abdij van Averbode, Averbode Bos en Heide, Gerhagen, Vallei van de Zwarte Beek, Lummen. 
Start: Bezoekerscentrum Schulensmeer (tussen knooppunten 313 en 314)

Je rijdt via het Webbekoms Broek en Diest naar Zichem, het geboortedorp van Ernest Claes, de geestelijke vader van 'De Witte van Zichem'. Een groene tip: even voor knooppunt 86 kan je aan de linkerkant een alternatieve (0,5 km langere) route volgen langs de meanderende Demer en de Maagdentoren. Sluit op het einde van het grindpad terug aan op knooppunt 59.
Van Zichem fiets je verder naar Averbode, een tussenstop voor een ijsje of een fris pintje aan de abdij is zeker een aanrader. Je passeert nadien een aantal mooie natuurgebieden: Averbode Bos en Heide en Gerhagen. Na de vallei van de Zwarte Beek kom je terug aan bij het Schulensmeer en Schulensbroek.

Knooppunten: 314 > 315 > 357 > 34 > 88 > 33 > 32 > 87 > 86 > 58 > 83 > 25 > 334 > 331 > 332 > 330 > 329 > 523 > 319 > 318 > 312 > 313 > 314  
 
Langs de Slag der Zilveren Helmen, een lus van 38 km. 

Blikvangers: Schulensmeer en Schulensbroek, park Olmenhof, Gedenkplaatsen WO I en museum Slag der Zilveren Helmen, Rothemse Molen, Sint-Jansberg Zelem
Start: Bezoekerscentrum Schulensmeer (tussen knooppunten 313 en 314)

Je vertrekt in oostelijke richting naar knooppunt 313 en rijdt, aan de rand van het Schulensbroek, naar Herk-de-Stad en het Olmenhof dat jaarlijks het decor is van “Rock Herk”. Via Donk en Halen kom je vervolgens in een landschap waar tijdens WO I de historische veldslag “De Slag der Zilveren Helmen” plaats vondt. Veel wegen kregen hier een naam die daaraan herinnert. Aan knooppunt 351 draai je van de Kanonniersstraat links de Betserbaan op en rijdt je voorbij een gedenkplaats met 44 betonnen helmen en nog iets verder het monument ter ere van de “Zwarte Duivels”, een naam die door de Duitsers gegeven werd aan de “cyclisten” of wielrijders die de streek rond Halen verdedigden. Even verderop is er ook een begraafplaats van Belgische soldaten die sneuvelden tijdens WO I. Om deze laatste te bezoeken moet je een (even lange) alternatieve route volgen en niet rechtsaf slaan naar de Lanciersstraat, maar de Betserbaan verder volgen en pas rechtsaf slaan aan de Liniestraat en vervolgens ter hoogte van de Gidsenstraat linksaf de knooppuntenroute opnieuw volgen. De begraafplaats bevindt zich op de hoek van de Betserbaan en de Liniestraat. Bij het naderen van knooppunt 355 kom je voorbij de “Rothemse Molen”. Deze watermolen draait sinds kort opnieuw in het stromende het water van de Velpe en is zeker een bezoekje waard! Iets verderop bevindt zich het museum van de “Slag der Zilveren Helmen”. Over rustige wegen door de velden rijdt je verder via Loksbergen en Zelem terug naar het Schulensmeer. In dat laatste stuk van deze route rijdt je tussen knooppunten 357 en 315 ook nog voorbij het Zelemse Sint-Jansberg domein. Dit vroegere Kartuizerklooster is een beschermd monument en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. 

Knooppunten: 313 > 195 > 543 > 353 > 352 > 351 > 355 > 43 > 42 > 41 > 360 > 350 > 357 > 315 > 314 > 313