Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be

Schulensbroek

Het bezoekerscentrum Schulensmeer ligt in het natuurgebied Schulensbroek, beheerd door Natuurpunt. Hier kan je wandelen in een uitgestrekt, vochtig grasland waar vele planten en dieren zich thuis voelen. Net als andere delen van de Demervallei heeft het Schulensbroek een benijdenswaardige plantenrijkdom waarbij de uitgestrekte graslanden een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op tal van weidevogels. Sinds de 'plas' werd gegraven is daar nog een hele rits watervogels bijgekomen.

Beschrijving van het natuurgebied

Eeuwenlang was het Schulensbroek één groot natuurlijk overstromingsgebied dat meerdere maanden per jaar blank stond. Het broek was erg vruchtbaar, tot plezier van de landbouwers. Hooi van het Schulensbroek was heel gegeerd. Halfweg de jaren '70 probeerde de mens het water van de Demer en haar vele bijrivieren binnen de perken te houden met de aanleg van een wachtbekken. Het Schulensmeer werd een feit.

Hoogtepunten op de wandelroute

Het bezoekerscentrum Schulensmeer is het startpunt bij uitstek voor je ontdekkingstocht door het Schulensbroek. Via de tentoonstelling op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum krijg je een unieke kijk op de schitterende natuur in en rond het Schulensbroek en leer je welke planten en dieren je er zoal kan vinden. Een verdieping hoger kan je achter glas of met je haren in de wind genieten van het prachtige uitzicht over het meer van op het uitkijkpunt. Wandel- en fietskaarten of een leuk souvenir kan je kopen in het winkeltje aan de infobalie en de innerlijke mens versterken kan op het terras aan het meer. 

Vogels spotten

Het Schulensmeer is ideaal om vogels te spotten. Het gebied ligt op een drukke trekvogelroute. De combinatie van het meer met de graslanden maken van dit gebied een vogelparadijs. De afgelopen vijftien jaar werden hier meer dan 250 verschillende vogelsoorten waargenomen. Er staat een telescoop in de uitkijktoren en net voor het bezoekerscentrum om de fratsen van onze gevleugelde vrienden van naderbij te bekijken. Kijk voor je vertrekt zeker even op het waarnemingenbord in het bezoekerscentrum, zo weet je wat je kan verwachten in het natuurgebied. 

Natuurbeheer

Een team van gedreven vrijwilligers maakt hier werk van meer en betere natuur. De Vrienden van het Schulensbroek zetten zich in voor het dagelijks beheer van de graslanden rond het meer. Het behoud van de eeuwenoude hooilanden staat daarbij centraal. Een veertigtal landbouwers werken mee aan graas- en hooilandbeheer. Ook de grachten, poelen, rietkragen, knotwilgen en meidoornhagen en andere kleine landschapselementen vragen aangepast beheer. De jeugdverenigingen van Lummen en Herk-de-Stad dragen daarin hun steentje bij tijdens de natuurbeheerdagen eind oktober. 
 
Heb je iets gespot?

Lees hier meer over de soorten die in het gebied voorkomen. 

De recente waarnemingen in het Schulensbroek vind je online terug. Laat je eigen waarnemingen achter op www.waarnemingen.be en werk mee aan de statistieken van dit unieke natuurgebied.