Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be

Wandelen

Opgelet! Om de broedvogels niet te storen, wordt er tussen 1 januari en 15 juni een gedeelte van de oranje en rode wandelroute afgesloten voor publiek. Maar zelfs dan blijven er voldoende wandelmogelijkheden om het gebied te ontdekken. Als je in die periode toch rond het meer wilt wandelen is de gele route (10 km) een goed alternatief, als je een stukje afsnijdt tenminste: dan wandel je 8 km.

Met z’n open ruimtes en verre horizonten staat het Schulensbroek garant voor rust, een ideale locatie om te wandelen. Wandelkaarten zijn verkrijgbaar in het natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Je kan de wandelroutes ook online downloaden en je bezoek op voorhand plannen.

Aan het natuur- en sportcentrum Schulensmeer starten vier bewegwijzerde wandellussen die je doorheen dit prachtige natuurgebied gidsen: 2 km, 5 km, 7 km, 10 km.

• Gezinnen met kinderen verkiezen de groene wandeling (2 km) die vertrekt aan het natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Deze wandeling loopt langs de goed begaanbare oevers van het meer, met wat geluk ontdek je knaagsporen van de bever. Deze route is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers (mits begeleiding).
  • De blauwe wandeling (5 km) is een combinatiewandeling. De wandeling loopt voor een groot gedeelte langs de oevers van het meer. Wat later kan je vanop de dijken een glimp opvangen van het weidse polderlandschap dat achter het meer ligt.
  • Voor een wandeling rond het meer volg je de oranje wandeling (7 km) die je over de dijken voert. De kans is groot dat je de kudde schapen tegen het lijf zal lopen, ze zorgen voor de begrazing en helpen een tandje bij het beheer van de weides rondom het meer. Let op: tussen 1 januari en 31 mei is deze wandeling deels ontoegankelijk, de gele wandeling is een goed alternatief.
  • De gele wandeling (10 km) brengt je naar het hart van het weidse Schulensbroek. Vergeet op zo’n wandeling zeker je verrekijker niet, nergens in Limburg trekken zoveel vogels voorbij.

Aan de Oude Toren (Kiezelweg/Schulen) vertrekken nog drie bewegwijzerde wandellussen die je rechtstreeks naar het hart van het Schulensbroek voeren: 5,5 km, 6 km en 10 km.

Ga eens op stap met een persoonlijke natuurgids. Met je smartphone en de route-app van Natuurpunt in de hand verken je al wandelend het Schulensbroek, onderweg vertelt een ervaren natuurgids je meer over de dieren, planten en het landschap om je heen. De route-app is ook voor andere gebieden in Vlaanderen beschikbaar. Download je routes onbeperkt en gratis via wifi.

Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden op de paden. Denk eraan dat het gebied een wachtbekken is en dus bij zware regenval kan overstromen, waardoor sommige wandelpaden ontoegankelijk zijn. Bij hoogwater is het natuurreservaat binnen de dijken niet toegankelijk. Je kunt dat onder andere zien aan de rode vlag aan het bezoekerscentrum.

Elke eerste zondag van de maand kan je deelnemen aan een geleide wandeling wandeling door het Schulensbroek. Start om 14u aan natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Bekijk de kalender voor een overzicht van de komende themawandelingen.

Voor meer info kan je terecht bij schulensmeer@natuurpunt.be of info@schulensmeer.be