Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be Weer aan Schulensmeer

Wandelen

Met z’n open ruimtes en verre horizonten staat het Schulensbroek garant voor rust, een ideale locatie om te wandelen. Wandelkaarten zijn verkrijgbaar in het natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Je kan de wandelroutes ook online downloaden en je bezoek op voorhand plannen. 
 
⚠️ Vanaf oktober 2020 tot augustus 2021 worden er natuurinrichtingswerken uitgevoerd in het Schulensbroek. Omwille van veiligheidsredenen zullen delen van het gebied tijdelijk afgesloten worden. Op de delen van het wandelpad die door de werfzone lopen zijn laarzen aangeraden. Het werfplan en meer info over het project kan je terugvinden op www.demerdelta.be/werfinfo.

Aan het natuur- en sportcentrum Schulensmeer starten vier bewegwijzerde wandellussen die je doorheen dit prachtige natuurgebied gidsen: 2 km, 5 km, 7 km, 10 km.
 
  • Gezinnen met kinderen verkiezen de groene wandeling (2 km) die vertrekt aan het natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Deze wandeling loopt langs de goed begaanbare oevers van het meer. Met wat geluk ontdek je knaagsporen van de bever. Deze route is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers (mits begeleiding).
  • De blauwe wandeling (5 km) is een combinatiewandeling. De wandeling loopt voor een groot gedeelte langs de oevers van het meer. Wat later kan je vanop de dijken een glimp opvangen van het weidse polderlandschap dat achter het meer ligt. Let op: tussen 1 januari en 31 mei is deze wandeling deels ontoegankelijk. 
  • Voor een wandeling rond het meer volg je de oranje wandeling (7 km) die zowel over de dijken als vlak langs de oevers van het meer voert. De kans is groot dat je de kudde schapen tegen het lijf zal lopen, ze zorgen voor de begrazing en helpen een tandje bij het beheer van de graslanden in het Schulensbroek. Let op: tussen 1 januari en 31 mei is deze wandeling deels ontoegankelijk, de gele wandeling is dan een goed alternatief.
  • De gele wandeling (10 km) brengt je naar het hart van het weidse Schulensbroek. Vergeet op zo’n wandeling je verrekijker niet, nergens in Limburg trekken zoveel vogels voorbij.

Aan de Oude Toren (Kiezelweg in Schulen) vertrekken nog drie bewegwijzerde wandellussen die je rechtstreeks naar het hart van het Schulensbroek voeren: 5,5 km, 6 km en 10 km. 
Let op: tussen 15 maart en 15 juni is een gedeelte van de rode wandeling (6 km) afgesloten. 

Je kan de wandelroutes online downloaden en je bezoek op voorhand plannen. 

In het natte winterhalfjaar zijn degelijke wandelschoenen en/of laarzen aangewezen in het héle natuurgebied.
 
Opgelet! Om de broedvogels niet te storen, wordt er in het voorjaar een gedeelte van de oranje en blauwe wandelroute (tussen 1 januari en 31 mei) en rode wandelroute (tussen 15 maart en 15 juni) afgesloten voor publiek. Maar zelfs dan blijven er voldoende wandelmogelijkheden om het gebied te ontdekken.

Als je tussen 1 januari en 1 mei toch rond het meer wilt wandelen is de gele route (10 km) een goed alternatief; als je een stukje afsnijdt - de inkorting staat duidelijk bewegwijzerd onderweg - heb je 8,5 km in de benen. 
 
 

Ga eens op stap met een persoonlijke natuurgids. Met je smartphone en de route-app van Natuurpunt in de hand verken je al wandelend het Schulensbroek, onderweg vertelt een ervaren natuurgids je meer over de dieren, planten en het landschap om je heen. De route-app is ook voor andere gebieden in Vlaanderen beschikbaar. Download je routes onbeperkt en gratis via wifi.
 Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden op de paden. Denk eraan dat het gebied een wachtbekken is en dus bij zware regenval kan overstromen, waardoor sommige wandelpaden ontoegankelijk zijn. Bij hoogwater is het natuurgebied binnen de dijken niet toegankelijk. Je kunt dat onder andere zien aan de rode vlag aan het bezoekerscentrum. 

 
 

Het Schulensmeer en Schulensbroek is een wandelparadijs voor zowel u als uw viervoetige vriend. Je hond is van harte welkom om mee te genieten van een ontspannende wandeling. Loslopende honden verstoren de natuur, wat meteen ernstige gevolgen heeft. Niet alleen de schapen en lammetjes, maar ook broedende vogels die hun nesten op de grond of in de grachten maken zijn kwetsbaar voor honden. Voor het comfort van alle bezoekers vragen we om volgende huishoudelijke regels te volgen (cfr. politiereglement Schulensbroek):

  • honden dienen steeds aan de leiband te worden gehouden,
  • honden mogen geenszins in enige waterpartij worden gelaten,
  • honden mogen in geen geval de in het wild levende dieren en/of andere dieren storen, opjagen of aanvallen,
  • uitwerpselen van de hond dienen onmiddellijk door de eigenaar opgeruimd te worden.
 
Het volledige politiereglement kan je ook op het terrein raadplegen. Je vindt dit terug op de achterzijde van de houten infopanelen aan de verschillende toegangspunten.

Meer info
Waarom loslopende honden in natuurgebieden een probleem zijn?
Waarom moet mijn hond aan de leiband?
> Hier ravotten honden (los) in 't groen
 

Elke eerste zondag van de maand kan je deelnemen aan een geleide wandeling door het Schulensbroek. Start om 14u aan natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Bekijk de kalender voor een overzicht van de komende themawandelingen.

Voor meer info kan je terecht bij schulensmeer@natuurpunt.be of info@schulensmeer.be