Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be Weer aan Schulensmeer

Wandelen

Met z’n open ruimtes en verre horizonten staat het Schulensbroek garant voor rust, een ideale locatie om te wandelen. Wandelkaarten zijn verkrijgbaar in het natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Je kan de wandelroutes ook online downloaden en je bezoek op voorhand plannen. 

Startpunt Schulensmeer

Aan het natuur- en sportcentrum Schulensmeer starten vier bewegwijzerde wandellussen die je doorheen dit prachtige natuurgebied gidsen.
  • De groene wandeling (2,5 km) loopt langs de goed begaanbare oevers van het meer. Met het avonturenpad en speelheuvel is dit pad aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen. Het volledige pad is rolstoelvriendelijk aangelegd (plankenpad 1m60 breed). Deze route is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers mits begeleiding. Je komt langs het gloednieuwe plankenpad. 
  • De blauwe wandeling (4 km) loopt langs de goed begaanbare oevers van het meer. Met het avonturenpad en speelheuvel is dit pad aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen. Je komt langs het gloednieuwe plankenpad. 
  • De oranje wandeling (8,5 km) gaat rond het Schulensmeer. Je wandelt steeds op de dijken. De kans is groot dat je de kudde schapen tegen het lijf zal lopen, ze zorgen voor de begrazing en helpen een tandje bij het beheer van de graslanden in het Schulensbroek. Vergeet je verrekijker niet. 
  • De gele wandeling (10 km) gaat rond het Schulensmeer en brengt je naar het hart van het weidse Schulensbroek. Vergeet je verrekijker niet, nergens in Limburg trekken zoveel vogels voorbij.

Het gebied is een wachtbekken is en kan bij zware regenval overstromen waardoor sommige wandelpaden ontoegankelijk zijn. Bij ontoegankelijkheid hangt de rode vlag uit. De Je kan de actuele vlag raadplegen rechtsbovenaan op deze website. 
Bij het vullen van het wachtbekken zijn de de groene en blauwe wandelroute de eerste paden die onder water komen. De dijken rond het meer blijven steeds toegankelijk voor wandelaars.
 
Plan je bezoek op voorhand. Je kan de kaart online downloaden en de routes in gpx-formaat downloaden:
>> Groene wandeling 2,5 km op RouteYou 
>> Gele wandeling 10 km op RouteYou

 


Leuk voor kinderen 

Het kinderavonturenpad is een uitdagend wandelpad voor kinderen tot 12 jaar en onderdeel van het groene wandelpad (2,5 km) dat vertrekt en aankomt aan het bezoekerscentrum. De groene route loopt langs de goed begaanbare oevers van het meer. De volledige route is rolstoelvriendelijk aangelegd. Je volgt de groene wegwijzers vanaf de totempaal met grutto vlakbij het bezoekerscentrum.

Het snuitbaken aan het bezoekerscentrum wijst je de weg!   Vlakbij het vissershaventje heet de grote houten toegangspoort je welkom op het avonturenpad. Kleine (en grote) avonturiers kunnen er op ontdekking gaan. Verscholen in het groen passeer je klauterpalen, een klimboom en een wildemanshut. Beklim zeker ook de speelheuvel met slotgracht. Hoog in het kraaiennest heb je mooiste uitzicht. Verder op de groene wandeling passeer je nog een avonturenbrug en een gloednieuw vlonderpad met uniek uitzicht over het hele meer. Spot jij de bever? Even verderop sta je plots oog in oog staat met het weidse natuurgebied Schulensbroek.


Startpunt Oude Toren in Schulen 

Aan de Oude Toren (Kiezelweg in Schulen) vertrekken nog drie bewegwijzerde wandellussen die je rechtstreeks naar het hart van het Schulensbroek voeren: 5,5 km, 6 km en 10 km. 
 
Momenteel worden er natuurinrichtingswerken uitgevoerd in het Schulensbroek. Daardoor is het deel van rode wandeling tussen de Beerbosstraat en de dijk tijdelijk afgesloten.
 
Opgelet! Om de broedvogels niet te storen, wordt in het voorjaar een gedeelte van de rode wandeling afgesloten. Tussen 15 maart en 15 juni is de rode wandeling afgesloten vanwege het broedseizoen. Zelfs dan blijven er wandelmogelijkheden om het gebied te ontdekken.

In het natte winterhalfjaar zijn degelijke wandelschoenen en/of laarzen aangewezen in het héle natuurgebied.
 

Tussenstop op de groene halte 'Dwars door de Demerdelta' - lange afstandswandeling 14,5 of 16 km

Wat is een groene halte? Het idee is eenvoudig: de wandelaar reist met trein, tram of bus naar Groene Halte A, waar een wandeling ‘in rechte lijn’ vertrekt. Op het eindpunt van de wandeling stap je aan Groene Halte B terug op het openbaar vervoer. Beide haltes worden aangeduid als ‘Groene Halte’. De wandelingen zijn beschreven in prachtige brochures. www.groenehalte.be

Dwars door de Demerdelta - 14,5 of 16 km
Deze lange wandeling begint aan het treinstation van Schulen en wandel je af naar het treinstation van Diest. Op deze manier kan je vanuit het hele land met de trein naar Schulen komen, de wandeling naar Diest doen, en met de trein weer verder of terug naar je startpunt in Schulen reizen. De wandeling loopt vanaf het station in Schulen door het Schulensbroek, Halensbroek en Webbekomsbroek naar Diest. Op het einde kan je in Diest kiezen voor de hoofdroute via de Zwarte Beek (14,5 km) en de stadswallen ofwel een variante via Webbekom en het historische centrum (16 km).

Dit Groene Halteproject is een initiatief van TreinTramBus i.s.m. Agentschap Natuur en Bos, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Vlaamse Milieumaatschappij en Natuurpunt en kwam tot stand met de steun van het Europese project Life DELTA.

Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden op de paden. Denk eraan dat het gebied een wachtbekken is en dus bij zware regenval kan overstromen, waardoor sommige wandelpaden ontoegankelijk zijn. Bij hoogwater is het natuurgebied binnen de dijken niet toegankelijk. Je kunt dat onder andere zien aan de rode vlag aan het bezoekerscentrum. 

 

Het Schulensmeer en Schulensbroek is een wandelparadijs voor zowel u als uw viervoetige vriend. Je hond is van harte welkom om mee te genieten van een ontspannende wandeling. Loslopende honden verstoren de natuur, wat meteen ernstige gevolgen heeft. Niet alleen de schapen en lammetjes, maar ook broedende vogels die hun nesten op de grond of in de grachten maken zijn kwetsbaar voor honden. Voor het comfort van alle bezoekers vragen we om volgende huishoudelijke regels te volgen (cfr. politiereglement Schulensbroek):

  • honden dienen steeds aan de leiband te worden gehouden,
  • honden mogen geenszins in enige waterpartij worden gelaten,
  • honden mogen in geen geval de in het wild levende dieren en/of andere dieren storen, opjagen of aanvallen,
  • uitwerpselen van de hond dienen onmiddellijk door de eigenaar opgeruimd te worden.
 
Het volledige politiereglement kan je ook op het terrein raadplegen. Je vindt dit terug op de achterzijde van de houten infopanelen aan de verschillende toegangspunten.

Meer info
Waarom loslopende honden in natuurgebieden een probleem zijn?
Waarom moet mijn hond aan de leiband?
> Hier ravotten honden (los) in 't groen
 

Elke eerste zondag van de maand kan je deelnemen aan een wandeling met gids door het Schulensbroek. Start om 14u aan natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Bekijk de activiteitenkalender voor een overzicht van de komende themawandelingen.

Voor meer info kan je terecht bij bc.schulensmeer@natuurpunt.be of info@schulensmeer.be