Schulensmeer Demerstraat 60 3560 Lummen T 013 44 12 37 E info@schulensmeer.be Weer aan Schulensmeer

Wandelen

Met z’n open ruimtes en verre horizonten staat het Schulensbroek garant voor rust, een ideale locatie om te wandelen. Wandelkaarten zijn verkrijgbaar in het natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Je kan de wandelroutes ook online downloaden en je bezoek op voorhand plannen. 
 
Aan het natuur- en sportcentrum Schulensmeer starten vier bewegwijzerde wandellussen die je doorheen dit prachtige natuurgebied gidsen: 2 km, 5 km, 7 km, 10 km.
   
Plan je bezoek op voorhand. Je kan de kaart online downloaden en de routes in gpx-formaat downloaden:
>> Groene wandeling 2,4 km op RouteYou 
>> Gele wandeling 10 km op RouteYou

Aan de Oude Toren (Kiezelweg in Schulen) vertrekken nog drie bewegwijzerde wandellussen die je rechtstreeks naar het hart van het Schulensbroek voeren: 5,5 km, 6 km en 10 km. 
Let op: tussen 15 maart en 15 juni is een gedeelte van de rode wandeling (6 km) tijdelijk ontoegankelijk om de broedvogels de nodige rust te bieden.

In het natte winterhalfjaar zijn degelijke wandelschoenen en/of laarzen aangewezen in het héle natuurgebied.
 
Opgelet! Om de broedvogels niet te storen, wordt er in het voorjaar een gedeelte van de oranje en blauwe wandelroute (tussen 1 januari en 31 mei) en rode wandelroute (tussen 15 maart en 15 juni) afgesloten voor publiek. Maar zelfs dan blijven er voldoende wandelmogelijkheden om het gebied te ontdekken.

Als je tussen 1 januari en 1 mei toch rond het meer wilt wandelen is de gele route (10 km) een goed alternatief; als je een stukje afsnijdt - de inkorting staat duidelijk bewegwijzerd onderweg - heb je 8,5 km in de benen. 
 
 

Ga eens op stap met een persoonlijke natuurgids. Met je smartphone en de route-app van Natuurpunt in de hand verken je al wandelend het Schulensbroek, onderweg vertelt een ervaren natuurgids je meer over de dieren, planten en het landschap om je heen. De route-app is ook voor andere gebieden in Vlaanderen beschikbaar. Download je routes onbeperkt en gratis via wifi.
 Stevige stapschoenen of laarzen zijn aangeraden op de paden. Denk eraan dat het gebied een wachtbekken is en dus bij zware regenval kan overstromen, waardoor sommige wandelpaden ontoegankelijk zijn. Bij hoogwater is het natuurgebied binnen de dijken niet toegankelijk. Je kunt dat onder andere zien aan de rode vlag aan het bezoekerscentrum. 

 
 

Het Schulensmeer en Schulensbroek is een wandelparadijs voor zowel u als uw viervoetige vriend. Je hond is van harte welkom om mee te genieten van een ontspannende wandeling. Loslopende honden verstoren de natuur, wat meteen ernstige gevolgen heeft. Niet alleen de schapen en lammetjes, maar ook broedende vogels die hun nesten op de grond of in de grachten maken zijn kwetsbaar voor honden. Voor het comfort van alle bezoekers vragen we om volgende huishoudelijke regels te volgen (cfr. politiereglement Schulensbroek):

  • honden dienen steeds aan de leiband te worden gehouden,
  • honden mogen geenszins in enige waterpartij worden gelaten,
  • honden mogen in geen geval de in het wild levende dieren en/of andere dieren storen, opjagen of aanvallen,
  • uitwerpselen van de hond dienen onmiddellijk door de eigenaar opgeruimd te worden.
 
Het volledige politiereglement kan je ook op het terrein raadplegen. Je vindt dit terug op de achterzijde van de houten infopanelen aan de verschillende toegangspunten.

Meer info
Waarom loslopende honden in natuurgebieden een probleem zijn?
Waarom moet mijn hond aan de leiband?
> Hier ravotten honden (los) in 't groen
 

Elke eerste zondag van de maand kan je deelnemen aan een geleide wandeling door het Schulensbroek. Start om 14u aan natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Bekijk de kalender voor een overzicht van de komende themawandelingen.

Voor meer info kan je terecht bij bc.schulensmeer@natuurpunt.be of info@schulensmeer.be